Impressie omgevingsrisico's tijdens baggeren: wat kan wél? - 4 september 2018
Baggerwerkzaamheden staan nooit los van hun omgeving. Dat biedt kansen, als een wisselwerking met andere projecten in de buurt mogelijk is (werk met werk maken). En dat biedt uitdagingen, bijvoorbeeld als niet-gesprongen explosieven of archeologische vondsten om de hoek komen kijken. Zaken die het baggeren zelf, of de voorbereiding daarvan, behoorlijk kunnen beïnvloeden. Ook omgaan met verontreinigde baggerspecie en met flora en fauna levert soms de nodige kopzorgen bij waterbeheerders én aannemers.
Op 4 september jl. hebben het Platform Baggernet, het Waterschap Rivierenland en Aannemingsbedrijf J. den Boer de boel om omgedraaid:
Wat kan wèl?
Presentaties:
- Welkom en afsluiting door dagvoorzitter - Paul Spaan (Platform Baggernet) en Arie Bassa (bestuurder Waterschap Rivierenland)
- Overstortbagger: toepassen toch mogelijk? - Marc Bethlehem (Waterschap Noorderzijlvest) en Marlea Wagelmans (Bioclear earth)
- Milieukundige begeleiding bij baggerwerkzaamheden: bijpraten over de update van SIKB protocol 6003 - (Martijn van Lochem, ATKB)
- Bevers en baggeren: een pilot met werken dichterbij beverburchten - Vilmar Dijkstra (Zoogdiervereniging) en Anna Wegner (Waterschap Rivierenland)
- Ontheffingen voor baggeren in het broedseizoen; wat is mogelijk? - Patrick Bakelaar (ARA Adviesburo, namens de Vereniging van Waterbouwers)
- Omgaan met vervuilde baggerspecie; toepassingsmogelijkheden in beeld - Shakti Lieten (Witteveen+Bos) en Arne Alphenaar (TTE, namens het Expertisecentrum PFAS)
We hebben de dag afgesloten met een excursie naar het project ‘Over de Maas’. Hier vinden zandwinning, natuurontwikkeling en archeologie elkaar. Aannemingsbedrijf J. den Boer heeft ons rondgeleid en toegelicht hoe zij met omgevingsrisico’s zijn omgegaan bij de grondstoffenwinning en het verondiepen.
Klik hier voor het programma van deze bijeenkomst.